Auttaako puhallus pipiin?

09.02.2025

Oletko koskaan miettinyt, miksi äidin tai isän hellä puhallus kipeään polveen tuntuu helpottavan lapsen oloa? Kyseessä ei ole pelkkä placebo-efekti tai maaginen rituaali – taustalla on itse asiassa mielenkiintoista neurotiedettä!

Kipu on monimutkainen ilmiö, joka syntyy aivoissa. Vaikka haaveri olisikin jalassa, varsinainen kivun kokemus muodostuu aivoissa. Tämä selittää esimerkiksi sen erikoisen ilmiön, että jopa amputoitua raajaa voi särkeä. Aivomme käsittelevät kipusignaaleja kokonaisvaltaisesti, ja kokemamme kivun voimakkuus riippuu elimistömme kokonaistilanteesta. 

Kehossamme on erilaisia reseptoreita eli aistinsoluja. Kipureseptorit reagoivat voimakkaaseen kosketukseen, kemiallisiin aineisiin sekä äärimmäiseen kylmään ja kuumaan. Hellälle kosketukselle on puolestaan omat reseptorinsa. Kun lapsi kaatuu ja satuttaa polvensa, kipureseptorit aktivoituvat välittömästi. Mutta kun puhallat "pipiin", aktivoit samalla hellän kosketuksen reseptorit – ja tämä todella lievittää aivojen kokemaa kipua! 

Kosketus vaikuttaa immuunipuolustukseen

Välittävällä kosketuksella on hämmästyttäviä vaikutuksia: se saa immuunipuolustuksen solut tulvahtamaan verenkiertoon jo tunnissa. Tämä kertoo siitä, miten syvästi kosketus vaikuttaa kehoomme. Jokainen kosketus – niin hyvä kuin rikkovakin – tallentuu aivoihimme vauva-ajasta lähtien.

Vauvan aivot tarvitsevat kehittyäkseen kolmea perusasiaa: kosketusta, katsetta ja vuorovaikutusta. Siksi ei ole yllättävää, että hellän kosketuksen voima säilyy läpi elämän. Kun seuraavan kerran lapsesi kaatuu ja pyytää puhaltamaan kipeään kohtaan, voit tehdä sen hyvillä mielin – se todella auttaa! Puhallus on paljon enemmän kuin pelkkä lohdutusrituaali – se on tieteellisesti todistettu kivunlievityskeino. 

Tämä ikiaikainen vanhempien viisaus puhaltaa "pipi" pois on siis saanut vahvistusta nykyaikaiselta aivotutkimukselta. Se on hieno esimerkki siitä, miten intuitiivinen tieto lapsen lohduttamisesta on johdattanut meidät käyttämään kehon luonnollisia kivunlievitysmekanismeja.