
Auta vagushermoa auttamaan sinua!
Vagushermo - latinaksi nervus vagus - on hermoston kuningas, joka säätelee erityisesti lepohermoston eli parasympaattisen hermoston toimintaa. Vagushermo ulottuu aivoista aina vatsaan saakka. Se kulkee kaulan, rinnan ja useiden sisäelinten kautta. Kun vagushermo kytkeytyy toimintaan, keho rauhoittuu, energiatasomme pysyy ja paranee ja ruoansulatus toimii juuri niinkuin pitää.
Vagushermon toiminta onkin keskeistä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme. Pitkittynyt stressi saa myös vagushermon häiriötilaan, mikä voi näkyä stressin kroonistumisena, ahdistuksena, masennuksena ja ruoansulatusongelmina.
Vagushermon toiminnot
Hermostomme jakautuu kahteen osaan. Sympaattinen hermosto vastaa "taistele tai pakene" -tilanteista kun sen sijaan parasympaattinen hermosto hoitaa "lepää ja sulata" -asiat. Vagushermo on tavallaan kytkin, joka saa parasympaattisen hermoston kytkeytymään päälle.
Vagushermo auttaa hidastamaan sydämen sykettä, erityisesti stressaavissa tilanteissa. Hermo stimuloi myös vatsalaukkua ja suolistoa, mikä auttaa ruoansulatuksessa ja ravintoaineiden imeytymisessä. Niinikään tulehdusreaktioihin vagushermolla on sanottavaa. Se voi vähentää liiallista tulehdusta ja edistää kehon paranemista. Vagushermo osallistuu hengityksen säätelyyn ja hidastaa hengitystiheyttä. Tämä auttaa kehoa rentoutumaan. Kaikesta tästä voikin jo päätellä, että hermolla on iso vaikutus mielialaan ja stressin kokemuksiin. Kun annat itsellesi rauhallista aikaa, myös vagushermo pääsee tekemään työnsä. Silloin stressi vähenee ja mieliala paranee.

Vagushermon stimuloiminen
Mitä voin tehdä?
Tässä vaiheessa luonnollisesti haluaa jo tietää, miten omaa vagushermoaan voi auttaa.
Sekä kalevalainen jäsenkorjaus että äänimaljahoidot stimuloivat vagushermoa.
Helpoin ja nopein tapa stimuloida vagushermoa on hidas ja syvä hengitys. Vagushermo kiertää palleaa, joten kun hengität syvään ja hitaasti, keho ymmärtää rauhoittua ja rentoutua. Pidätkö avantouinnista? Jos pidät niin voit onnitella itseäsi. Vagushermo nimittäin stimuloituu kylmäaltistuksesta. Avantoon ei kuitenkaan ole pakko mennä, jo kasvojen huuhtelu kylmällä vedellä auttaa. Meditointi, jooga ja erilaiset rentoutustekniikat aktivoivat vagushermoa ja edistävät hermoston tasapainoa. Jos sinulla on tapana hymistä tai hyräillä, kannattaa jatkaa. Myös laulaminen aiheuttaa positiivista värähtelyä, joka vaikuttaa hermoon. Ja toki ruoansulatusjärjestelmän hyvinvointi on vahvasti sidoksissa vagushermon toimintaan, joten terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tässäkin avuksi.