Emännänkyhmy
Mikä on emännänkyhmy? Emännänkyhmy (lat. buffalo hump tai lipodystrofia) on rasvakertymä, joka muodostuu niskaan, lapojen yläreunan huitteille. Harvoin emännänkyhmy mihinkään sairauteen viittaa mutta monia se ärsyttää ihan jo esteettisesti ja voi toki aiheuttaa epämiellyvää oloa tai jopa kipua. Tyypillisesti kyhmy ilmaantuu keski-iässä, mutta voi esiintyä nuoremmallakin.
Monen tekijän summa
Emännänkyhmyn synty on todennäköisesti monen tekijän summa. Useat meistä viettävät suuren osan päivästä istuen tietokoneen ääressä ja mahdollisesti rentoutuvat illalla selaillen kännykkää. Ruutuelämän aiheuttama huono ryhti ja kumara asento rasittavat niskoja ja hartioita, mikä voi ajan myötä johtaa kyhmyn muodostuminen. Iällä on lusikkansa sopassa myös, sillä kehon rasvakertymillä on taipumus kulkeutua vuosien myötä ihan vääriin paikkoihin ja niska on näistä yksi. Naisilla estrogeenin väheneminen edesauttaa tätä muutosta. Tietyt lääkkeet (mm. kortikosteroidit) voivat muuttaa kehon tapaa varastoida rasvaa, jolloin sitä voi muodostua myös niska-hartia -alueelle.
Emännänkyhmyn hoito
Miten emännänkyhmyä voi hoitaa tai ennaltaehkäistä?
Hyvä ryhti ja painonhallinta auttavat paljon. Niinpä säännöllinen liikunta ja erityisesti selkä- ja hartialihasten vahvistaminen auttavat ehkäisemään emännänkyhmyn syntyä kun vahvistuneet lihakset jaksavat pitää ryhdin kuosissa.
Moni kalevalaisen jäsenkorjauksen asiakas yllättyy iloisesti, kun emännänkyhmy pienenee.
Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoidetaan nimenomaan ryhtiä. Kehon luonnollisen asennon palauttaminen parantaa aineenvaihduntaa emännänkyhmynkin osalta. Rentouttavalla hoidolla on vaikutusta myös hormonitasapainoon eli vaikutusta tulee useammalla tavalla.
Oma emännänkyhmyni ilmestyi pian 40 ikävuoden jälkeen. Kalevalaisen jäsenkorjauksen hoitojen aloittamisen jälkeen kyhmy hävisi ja on pysynyt poissa siitäkin huolimatta, että paino on jojoillut ja kuumia aaltoja kärvistelty ihan riittävästi.
Valitettavasti ihan yhdestä hoitokerrasta kyhmy tuskin katoaa. Kuitenkin moni kolmen kerran hoitosarjan muista syistä ottanut on ilokseen huomannut, että kyhmy se vain pienenee.
Milloin lääkäriin?
Vaikka emännänkyhmy on yleensä harmiton, joissakin tapauksissa se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, kuten Cushingin oireyhtymästä tai muusta hormonaalisesta epätasapainosta. Jos kyhmyn lisäksi esiintyy muita oireita, kuten nopeaa painonnousua, korkeaa verenpainetta, diabetesta tai ihomuutoksia, on hyvä pyytää lääkärin arvio.