Kalevalainen jäsenkorjaus ja parasympaattinen hermosto - lempeä tie tasapainoon

03.03.2025

Onko elämä tuntunut viime aikoina liian kiireiseltä? Tuntuuko, että olet jatkuvasti valppaana, ehkä vähän jännittyneenä, eikä keho oikein malta rauhoittua? Siinä tapauksessa sinun ja parasympaattisen hermostosi suhde kaipaa ehkä vähän huomiota. 

Mikä ihmeen parasympaattinen hermosto?

Meidän kehomme toimii vähän kuin auto, jossa on sekä kaasupoljin että jarru. Sympaattinen hermosto on se kaasupoljin, joka aktivoituu, kun tarvitsemme voimaa, nopeutta tai hereillä olemista. Se pistää meidät valmiustilaan ja auttaa selviytymään haastavista tilanteista.

Parasympaattinen hermosto puolestaan on kuin auton jarru - sen tehtävä on hidastaa tahtia, rauhoittaa meitä ja auttaa kehoa palautumaan. Se on se ihana "lepää ja sulattele" -tila, jossa sydämen syke hidastuu, hengitys syvenee ja ruoansulatus toimii kuin unelma. Tässä tilassa kehomme korjaa itseään, lataa akkujaan ja valmistautuu seuraavaan päivään.

Nykymaailmassa monen meistä ongelma on, että kaasua poljetaan jatkuvasti, mutta jarrua ei muisteta käyttää tarpeeksi. Tästä seuraa, että olemme jatkuvasti pienessä hälytystilassa, eikä parasympaattisella hermostolla ole tilaa toimia.

Kalevalainen jäsenkorjaus on perinnehoitoa parhaimmillaan

Oletko kuullut kalevalaisesta jäsenkorjauksesta? Se on suomalaiseen hoitoperinteeseen nojautuva mobilisaatiohoito, jossa ei kuitenkaan niksautella. Siinä käsitellään kehoa kokonaisvaltaisesti, keskittyen erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöön.

Hoidosta tekee erityisen se, että sillä on myös vahva vaikutus parasympaattiseen hermostoon. Kuvittele, että olet hoitopöydällä. Aluksi voi jännittää - vieras hoito ja vieras hoitaja. Mutta melkein huomaamatta ajatusten juoksu alkaa rauhoittua ja keho rentoutua osaavissa käsissä. Lihaskalvojen hermotusta simuloimalla voidaan lisätä parasympaattisen hermoston aktiivisuutta. Silloin lihasjännitys vähenee, verenkierto ja lymfanesteiden virtaus parnevat ja hermosto rauhoittuu.  Hoidolla on positiivinen vaikutus kudosten hapen ja ravintoaineiden saantiin, mikä vähentää hermoston kuormitusta.  

Kun jäsenkorjaaja käsittelee niskaasi ja kallonpohjaasi, hän vaikuttaa alueeseen, josta vagushermo kulkee ulos kallosta. Samalla kun rintakehääsi mobilisoidaan, vagushermon toiminta vapautuu, hengityksesi syvenee ja rentoutuminen syvenee. Rintarangan mobilisaatio vähentää sympaattisen hermoston ylivireyttä, koska sympaattinen hermosto lähtee juuri rintarangasta. 

Samalla kun lannerankaa ja ristiluuta käsitellään, vaikutetaan parasympaattisiin hermoihin, jotka säätelevät sisäelinten toimintaa ja rentouttavat koko kehoa. Parasympaattinen hermosto kulkee rangan sisäpuolella, joten pienikin lantion kallistus voi haitata hermoston toimintaa. Tasapainoisen asennon myötä stressitasosi laskee, endorfiinit - kehon omat kipulääkkeet - vapautuvat, ruoansulatus paranee, hengitys syvenee ja syke rauhoittuu.

Kuulostaako monimutkaiselta? Tätä ei onneksi asiakkaana tarvitse miettiä vaan voi keskittyä ottamaan rennosti. Jos arjen kiireet ja stressi ovat tehneet elämästäsi jatkuvaa "kaasuttamista", kalevalainen jäsenkorjaus voi olla juuri se jarru, jota kehosi kaipaa. Se on hellävarainen tapa aktivoida parasympaattista hermostoa ja antaa kehollesi mahdollisuus palautua ja korjata itseään.

Uskon, että jokainen meistä ansaitsee kokea sen syvän rentoutumisen tunteen, jonka parasympaattisen hermoston aktivoituminen tuo mukanaan. Se ei ole pelkkää luksusta - se on välttämätöntä hyvinvoinnillemme.

Joten, ystäväni, milloin sinä viimeksi annoit kehollesi luvan jarruttaa? Tästä ajanvaraukseen!