Sinne missä kipu on - vai ei sittenkään?
Kipugeelimainos pyytää levittämään ainetta sinne missä kipu on. Ja loogiseltahan se tuntuu. Tosin kipuaistimus ei synny siellä missä kipu on vaan se syntyy aivoissa. Hermoston kautta aivot saavat tiedon häiriötilasta ja meihin sattuu.
Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa kuunnellaan asiakkaan kiputuntemuksia, mutta juurisyy kipuun löytyy harvoin juuri sieltä, missä oireet tuntuvat. Keho on nimittäin kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kehoa tarkastellaan aina kokonaisuutena ja pyritään löytämään tasapaino sen osien välillä.
Kineettinen ketju
Kineettinen ketju on käsite, joka kuvaa sitä, miten kehon eri nivelet, lihakset ja luut ovat yhteydessä toisiinsa ketjuna. Yhden osan liike tai toimintahäiriö vaikuttaa muihin osiin. Esimerkiksi jalkaterän virheasento voi vaikuttaa lonkkaan, lantioon ja selkärankaan saakka. Tämä ketju vaikuttaa niin liikkeessä kuin staattisessakin asennossa.
Esimerkiksi polvikipu voi johtua siitä, että nilkka tai lantio ei liiku kunnolla, mikä pakottaa polven kompensoimaan. Tässä tapauksessa kivun hoitaminen pelkästään polvessa ei välttämättä ratkaise ongelmaa, vaan koko kineettinen ketju on huomioitava.
Kineettisen ketjun tasapainottaminen
Mistä tiedät, että ketju ei ole kunnossa?
Kun kineettinen ketju toimii oikein, kehon liikkeet ovat sujuvia ja tasapainoisia. Mutta jos jokin osa ketjusta ei toimi optimaalisesti, esimerkiksi lihaskireyden tai nivelen liikerajoituksen vuoksi, se voi johtaa kehon vääränlaiseen kuormittumiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa erilaisia ongelmia muualla kehossa, kuten kipua, jäykkyyttä tai liikerajoituksia.
Kehotietoisuus auttaa tunnistamaan ongelmat varhain. Silloin ne on helpompi hoitaa.
Kehonhuolto, venyttely, pilates tms. ovat hyviä tapoja pitää huolta kineettisestä ketjusta. Aina se ei riitä, vaan tasapainottamisen avuksi tarvitaan kehon omiin liikeratoihin ja luonnolliseen liikkeeseen perustuvaa hoitotekniikka, joka palauttaa kineettisen ketjun toiminnan oikealle tasolle. Hoidossa pyritään erityisesti avaamaan tukoksia ja jännitystiloja, jotka estävät kehon normaalia liikettä.
Esimerkiksi syy sinnikkääseen niska-hartia-alueen jumiin löytyy usein lantion asennosta. Alla olevista kuvista ylemmässä asiakkaan lapaluut ovat hoidon alkaessa huomattavan eri tasolla. Selässä ei ollut kipuja. Sen sijaan hartiat vetivät tukkoon aktiivisesta urheilusta ja toistuvista hierojalla käynneistä huolimatta. Alemmassa kuvassa on hoidettu lantion alue, ja myös lapojen asento on palautunut samalla paremmaksi.
Kaverin kanssa on helppo testata oma tilanne. Toimi näin:
1. Käy istumaan pehmustamattomalle jakkaralle.
2. Istu ryhdikkäästi, siten että tunnet mahdollisimman hyvin molemmat istuinluut jakkaraa vasten.
3. Pyydä kaveria etsimään etusormilla molempien lapaluiden alareunat samoin kuin kuvassa.
4. a. Samalla tasolla / b. vasen lapaluu ylempänä / c. oikea lapaluu ylempänä?
5. Jos b tai c niin tervetuloa Wipuselle!
Hyvä alkavaa viikkoa!