Uni - elämän peruspilari

17.02.2025

Oletko joskus miettinyt, miksi nukumme kolmasosan elämästämme? Uni ei todellakaan ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan se on kehomme ja mielemme tärkein huoltohetki. Tässä muutamia ajatuksia unesta ja sen merkityksestä hyvinvoinnillemme. 

Mitä kehossa tapahtuu nukkuessamme?

Nukkuessasi kehosi ja aivosi tekevät uskomattoman määrän töitä. Aivosi muodostavat uusia yhteyksiä ja kehittyvät jatkuvasti. Samalla solusi täydentävät energiavarastojaan ja aivot puhdistavat itseään päivän aikana kertyneistä kuona-aineista. Kaikki päivän aikana oppimasi asiat tallentuvat muistiisi juuri yön aikana. Onkin mielenkiintoista, että jos jäät unettomaksi, vain pieni osa päivän opeista jää talteen.

Uni säätelee myös vastustuskykyäsi, ruokahaluasi, mielialaasi ja jopa libidoasi. Se on kuin kehosi oma kapellimestari, joka johtaa kaikkia tärkeitä toimintoja.

Mitä tapahtuu, kun emme nuku tarpeeksi?

Univaje ei ole kehollesi mikään pikkujuttu. Se voi vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaasi ja lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Alzheimerin taudista kärsiville unen puute voi nopeuttaa sen etenemistä. Moni ei tiedä, että unen häiriöt usein edeltävät masennusta - uni ja mieliala kulkevat todella käsi kädessä.

Kehosi reagoi unen puutteeseen kuin uhkaan. Se nostaa tulehdustilaa ja alkaa varastoida rasvaa vääriin paikkoihin. Myös vastustuskykymme kärsii, kun emme nuku riittävästi.

Oletko aamu- vai iltavirkku?

Meistä jokainen on erilainen nukkuja, erilainen kronotyyppi. Jotkut heräävät virkeänä auringon kanssa, toiset ovat parhaimmillaan myöhään illalla. Suurin osa meistä sijoittuu jonnekin näiden väliin. Sisäinen kellomme on luonnostaan noin 25 tunnin mittainen, mutta päivänvalo auttaa meitä pysymään 24 tunnin rytmissä.

Vaikka voimmekin päättää, milloin menemme nukkumaan ja milloin heräämme, luonnollista rytmiämme vastaan toimiminen näkyy usein päiväväsymyksenä tai suorituskyvyn laskuna. Se on vähän kuin yrittäisi pakottaa yölintua laulamaan päivällä.

Pieni juttu melatoniinista

Moni turvautuu nykyään melatoniinilisään unen saamiseksi. Se ei sinänsä ole pahasta, mutta on hyvä muistaa, että melatoniini on hormoni ja voi vaikuttaa kehon muuhunkin hormonitoimintaan. Siksi sen jatkuvaa käyttöä kannattaa harkita tarkkaan. 

Miten voisit nukkua paremmin?

Hyvä uni rakentuu pienistä palasista. Tärkeintä on löytää itsellesi sopiva, säännöllinen rytmi. Kokeile mennä nukkumaan ja herätä samoihin aikoihin - myös viikonloppuisin. Kehosi kiittää säännöllisyydestä.

Illalla kannattaa rauhoittua hyvissä ajoin. Vältä kirkkaat näytöt ja stressaavat aktiviteetit pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Makuuhuoneesi saisi olla viileä, noin 16-20 asteen lämpöinen, ja mahdollisimman pimeä ja hiljainen.

Päivän aikana liikkuminen auttaa nukkumaan paremmin, mutta vältä rankkaa treeniä juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös kahvin, nikotiinin ja alkoholin kanssa kannattaa olla tarkkana - ne voivat häiritä untasi merkittävästi. Kofeiinin poistumisaika kehosta on hyvin yksilöllinen ja voi vaihdella jopa 3-15 tunnin välillä.

Jos huomaat, että uni ei tule 15-20 minuutissa, älä jää sänkyyn pyörimään. Nouse ylös ja tee jotain rentouttavaa himmeässä valossa, kunnes tunnet itsesi uneliaaksi.

Jos unettomuus pitkittyy ja alkaa vaikuttaa arkeesi, älä jää asian kanssa yksin. Wipusen palveluista sekä kalevalainen jäsenkorjaus että äänimaljahoidot rauhoittavat hermostoa ja edistävät hyvää unta. Kipujen eliminointi vaikuttaa merkittävästi unen laatuun. Tärkeää on myös jutella unettomuudesta, voit saada ulkopuolisen kanssa hyviä oivalluksia. Joskus pienetkin muutokset voivat tehdä ihmeitä unellesi.